Ajatuksia fysioterapiasta ja digitalisaatiosta

 

Muistan ajatelleeni jokunen vuosi sitten, että ei yritykseni mitään blogia tarvitse ̶ ja tuskin someakaan. Sellainen kuuluu kaupalliselle alalle, kevyempään toimintaan ja vapaa-aikaan, ei vakavasti otettavaan terveydenhuoltoon. No, se ajatus on aikaa sitten jäänyt.

 
Havahduin muutama kuukausi sitten, kun fysioterapiaharjoittelijan ohjaava opettaja kertoi minulle puhelinpalaverissa katselleensa nettisivujamme. Ehdin jo tuntea piston sydämessä, että hitto siitä on liian kauan, kun niille on mitään tehty, ja blogissakin on monta kuukautta vanha kirjoitus. Hävettää miten p***t sivut. Mutta hänpä sanoikin, että ”Onpa nykyaikainen yritys teillä, blogi ja somekanavatkin!”. Ymmärsin, että hänen mielestään tällainen oli harvinaisempaa, ja hän saattoi jopa yllättyä asiasta. Mikä todistaa, että digitalisaatio on vielä kesken terveydenhuollossa.
Terveydenhuollossa painaa suuri vastuu asiakkaista. Olen kamppaillut useita kertoja mielessäni tilanteissa, joissa kirjoitan tai kuvaan jotain materiaalia nettiin, jossa ohjataan ihmisiä tuki- ja liikuntaelin-ongelmissa. Näkemättä ja tietämättä, kuka materiaaleja katsoo tai lukee ja ymmärtääkö niitä laisinkaan oikein. Pelkään jonkun aiheuttavan hallaa itselleen. Painajaiseni on, että joku ostaa nettivalmennuksen selkäkivun hoitoon ja saa sillä aikaan pahemman selkäkivun. Selkävaivojen parantamiseen tähtääviä nettivalmennuksia on jo kuitenkin markkinoilla, ja käsittääkseni enemmän liikunta-alan ammattilaisten toimesta. Pelko siis pois! Fysioterapeuttien on korkea aika tuoda omat tuotteensa markkinoille!
Totuus on, että jos me fysioterapeutit emme tuo itseämme esille somessa ja digitalisoituneessa maailmassa, me jäämme osaamisemme kanssa ihmisten saavuttamattomiin. Ihmiset etsivät tietoa ja palveluja digitaalisina yhä enemmän ja enemmän. Jos me fyssarit emme ole digitaalisessa maailmassa, meistä ei tiedä kukaan. Silloin ihmisetkään eivät tiedä, mitä osaamme.

 
Nettivalmennus ei korvaa fysioterapiaa – eikä siihen pyrikään!
Videot ja valmennukset eivät korvaa yksilöllistä fysioterapiaa, mutta ihmisten tietoisuus siitä, ketä me fysioterapeutit olemme ja mitä me teemme, kasvaa. Olen kuullut pelosta, jonka mukaan asiakkaat ostavat sitten vain nettivalmennuksia, eivätkä hakeudu enää vastaanotolle . Minä uskon, että nettivalmennuksista joku voi saada täyden avun ja hyödyn, joku toinen kenties alkusysäyksen. Mutta mikä parasta, mielestäni digituotteet madaltavat kynnystä hakeutua fysioterapiaan vastaanotolle! Digitalisaatio tuo fysioterapian tarjolle entistä suuremmalle joukolle, kaikilla ei nyt siihen ole mahdollisuutta esimerkiksi taloudellisista tai maantieteellisistä syistä. Digitalisaatio myös lisää ihmisten tietoisuutta asioista, ja he ovat asiakkainakin silloin tietoisempia ja osaavat vaatia enemmän. Digitalisaatio tuo positiivista painetta ammatillisen osaamisen ajantasaisuuteen!

 
Rakas ja vastuullinen ammatti
Tieto lisää tuskaa. Mitä vanhemmaksi tulen ja mitä enemmän koulutuksia ja vuosia tässä ammatissa kertyy, sitä varovaisemmin suhtaudun. Tajuan sen, mitä kaikkea en tajua. Vastavalmistunut on innokas ja luulee tietävänsä kaiken, kun ei ymmärrä, miten paljon on sellaista, mitä ei osaa edes ajatella olevan. Sellainen itsekin olin! Ajoittain koen itseni varsin surkeaksi fyssariksi, joka ”ei tiedä mistään mitään”. Mutta se tunne ajaa minua hakemaan tietoa, opiskelemaan ja selvittämään lisää.
Välillä toki ahdistus hiipii mieleen, miten voin hallita tämän kaiken?! Sitten muistan, että ei minun tarvitsekaan. Tarvittaessa ohjaan eteenpäin osaaville kollegoille niissä asioissa, jotka eivät ole minun ykkösjuttujani. Fysioterapeutin ammatti on hieno ammatti. Monista terveydenhuollon ammattilaisista poiketen meillä on vielä reilusti aikaa asiakkaillemme. Kokonaisvaltainen asiakkaan kohtaaminen on mahdollista, ja monissa tilanteissa koen olevani asiakkaalle hänen tuki- ja liikuntaelinongelmassaan ainoa henkilö, jolla on kokonaisuus hallussa. Olen onnellinen ja otettu siitä, että minuun luotetaan ammattilaisena.
Kun kirjoitan julkista tekstiä, mietin mitä voin sanoa vakavista asioista, kuten kroonisesta kivusta, etten aiheuta pahaa mieltä kenellekään. Osaanko huomioida mielipiteitäni lausuessani kaikki mahdolliset näkökulmat? Jos sanon, että kivun kanssa ei pidä jäädä paikalleen kärsimään, vaan lähteä liikkeelle ja ihmisten ilmoille, niin saatan kannustaa yhtä, mutta masentaa toista. Vieläpä sellaista, joka todella haluaisi liikkelle, mutta ei vaan pysty. Fysioterapia on alana laaja. Neurologinen, krooninen kipu, tule-ohgelmat, lapset, urheilijat ja monet muut hyvin erilaiset kohderyhmät. Aina pitäisi muistaa kenen näkökulmasta kirjoittaa ja mille kohderyhmälle. Monissa tilanteissa suositukset voivat sitä paitsi olla toisilleen vastakkaiset. Tietyissä tilanteissa harjoittelu on suurimmassa roolissa, toisissa manuaalinen terapia. Yleensä molempien yhdistelmä toimii parhaiten.

 
Tuumasta toimeen!
Nyt voin onnellisena kertoa että olemme rakentaneet Viivi Kettukankaan kanssa viisi tuki- ja liikuntaelinterveyttä edistää kuntouttavaa verkkovalmennusta. Valmennuksiin on ladattu kaikki paras osaaminen ja tieto, mitä meillä on. Ne tarkoin suunniteltu ja testattu, jo vuosien saatossa vastaanottotyössä. Olen niistä ylpeä. Haluan osoittaa arvostukseni ja kunnioitukseni sekä kiitokseni kolmelle naiselle, joiden ansiosta meillä on huikean hyvät verkkovalmennukset. Sisällön suunnittelussa ja toteutuksessa Viivi, olet upea ammattilainen! Valmennusten teknisestä toteutuksesta on vastannut Raisa Varsta, jonka osaaminen digi- ja markkinointi asioissa on huippuluokkaa. Raakel Lignell, joka omalla esimerkilläsi kannustat ihmisiä liikkeelle vaikka mikä olisi, olet huikea nainen. Yhdessä onnistumme <3
Valmennukset löytyy osoitteesta www.myfame.fi.Tällä sivulla on ladattavissa myös ilmainen kuntosalitreeni.

 

 

myfame kaappaus.JPG

 

Rohkeasti siis digitalisaatioon ja viemään fysioterapiaa ihmisille tutummaksi!

 

Haastaa Anne 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *