Miksi selkä kipeytyy?

 

Kun röntgen- ja magneettikuvissa ei näy kulumia, pullistumia tai mitään “vikaa”, selkä voi kuitenkin olla kipeä. Joskus niin kipeä, ettei pysty sukkaa jalkaan laittamaan. Tilanne saattaa hämmentää ja tuntua käsittämättömälle. Missä siis vika kun sattuu “ilman syytä”?

Suuri osa, jopa 90–95 prosenttia alaselkäkivuista on ns. toiminnallisia, eli liiallisesta tai vääränlaisesta kuormittumisesta johtuvia ylirasitustiloja. Alaselän väsyminen, kipu ja alaraajaan säteilevät kivut johtuvat usein välillisesti tai suoraan syvän tuen ja liikehallinnan puutteesta kuormituksen aikana. Esimerkiksi siitä, että syvät, lantiolle sivusuuntaista tukea antavat pakaralihakset ovat heikot ja kireät.

Aina ei tarvita sen suurempia vammoja tai vikoja selän tuen ja hallinnan heikkenemiseen. Syyksi voi riittää esimerkiksi vanhan vamman aiheuttama muutos liikkumisessa tai liikkumattomuus.

Fysioterapeutin tehtävä on selvittää miksi joku paikka kehossa oireilee. Silloinkin, kun todetaan, että selässä on välilevy pullistunut ja se vaatii leikkaushoidon, on fysioterapiassa syytä arvioida asiakkaan kehon kuormittumista. Löytyykö asiakkaan liikkumisessa syitä pullistumisen syntymiselle?

On toki perinnöllisiä altistavia ominaisuuksia, kuten rakenteellisia tekijöitä ja traumat ovat asia erikseen.  Yleensä aina yhtälöön liittyy kuitenkin  VÄÄRÄNLAINEN JA LIIKA RASITTUMINEN, kun jokin muu osa-alue kehossa pettää.

Selän liikehallinta on terveen selän edellytys. Liikekontrollin eli hallinnan häiriöksi kututaan tilannetta, jossa selän hallinta ja asennon tunnistaminen on häiriintynyt eteen kumartuessa, taakse taivuttaessa tai sivu- ja kiertosuunnassa.

Tällä videoilla näkyy kuinka tukijalan pakara ei jaksa tukea yhdellä jalalla seistessä lantiota sivu- ja kiertosuunnassa. Lantio ja koko lanneranka kiertyy liikkeen mukana. Tällöin alaselän rakenteet kuten nivelsiteet, välilevyt ja jopa hermokudos rasittuu helposti ja pitkän ajan saatossa tilanne voi aiheuttaa kulumista rakenteissa, kuten välilevyn pullistuman.

Seuraavalla videolla lantion hallinta on hyvä.

 

Huolimatta siitä onko magneettikuvissa löydöksiä tai ei, on syytä tutkia ja testata koko keho läpi. Aktivoituvatko syvät tukilihakset oikeassa järjestyksessä ja onko lantion ja alaselän liikehallinta kohdallaan. Jos se ei ole, se on todennäköisesti syy selkävaivaasi. Silloin täsmäharjoitteilla saadaan tilanne korjattua. Tilanne on korjattava, vaikka kipua aiheuttava tekijä saataisiin leikkauksella pois. Puutteellinen liikehallinta ja syvä tuki voi hidastaa toipumista. Kuntoutus on tärkeää aina!

Terkuin Anne

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *