Faskiamanipulaatio

Faskia on sidekudosverkko kaikkialla ihmisessä joka yhdistää kudoksia ja lihaksia toisiinsa. Se toimii voimaa välittävänä siltana nivelten yli. Se on erittäin tiheään hermotettu kudos ja sen tärkein tehtävä on liikkeen säätely: koordinaatio, tasapaino ja voimansiirto.

Faskian merkitys ihmisen liikkeen säätelijänä on ymmärretty vasta viimeaikaisissa tutkimuksissa. Se on rakenteeltaan epämääräistä puuroa ja sen vuoksi se on ihmistä tutkittaessa siirretty syrjään, pois tieltä.

DSC_0054
Faskialinjoja

Faskia on rekenteeltaan kolmekerroksinen ja näiden kerrosten tulisi liukua toisiinsa nähden. Faskia ei veny. Kerrosten välissä on hyaluronihappoa liukastuaineena. Kerrokset voivat liimautua toisiinsa tulehduksen, liian rasituksen tai arven vuoksi. Siitä seuraa ongelmia voimantuotossa ja tasapainossa, liikerajoitusta ja kipua paineseen raegoivien hermopäätteiden ärtyessä. Tilannetta voi verrata siihen että liimaa paidan kiinni kylkeensä ja sitten yrittää nostaa kättä.

Syvä faskia on se kerros joka toimii voimaa välittävänä siltana nivelten yli. Se yhdistää samaan suuntaan voimaa tuottavia lihaksia linjoiksi, lihastoimintaketjuiksi. Se on tiheään hermotettu asentotuntoa säätelevillä ja paineeseen reagoivilla hermopäätteillä.

Kun lihas supistuu, sen tuottama voima siirtyy jänne-luuliitoksen kautta nivelen yli 70 %:sti. Loppu 30 % voimasta siirtyy syvän faskian välittämänä.

On syytä epäillä ongelmia faskian toiminnassa jos on kipu, liikerajoite tai voimantuotto ongelma jolle ei löydy selitystä. Oire johon mikään ei tunnu auttavan. Usein taustalta löytyy faskian ongelma.

Ongelmia voi hoitaa faskiamanipulaatioon kouluttautunut fysioterapeutti joka pystyy toteamaan ongelman ja käsittelemään manuaalisesti. Hoidon tavoite on saada kalvokerrokset irti toisistaan ja liukuminen vapaaksi. Kaikki monipuolinen liikunta ja liikkuvuusharjoittelu auttaa myös.

Kuten kaikki kudos, myös faskia heikkenee ikääntyessä ellei sitä kuormita SÄÄNNÖLLISELLÄ monipuolisella liikunnalla. Siitä seuraa voimatason alenemista ja tasapaino-ongelmia.

Faskian toimintahäiriöitä voidaan hoitaa tehokkaasti fysioterapialla

Hoidamme FysioSaluksessa faskiaperäisiä ongelmia käyttäen hoitomuotona

– faskiamanipulaatiota myofasciaalisia pisteitä käsittelemällä

DSC_0015
Faskiamanipulaatiohoitoa, fysioterapeutti Anne Puranen

 

– dynaamista liikkuvuusharjoitteita

– hierontaa

– kinesioteippausta

– alipaineimurullausta eli LPG:tä

– Bodybow – kaariharjoitteita